Kütyüzés csecsemőkorban

Van egy 1,5 éves gyermekem, aki nagyon érdeklődik az okostelefon iránt. Szeretném megkérdezni, hány éves kortól használhat egy kisgyermek ilyen eszközöket?

A születés utáni első négy évben a gyerekek idegrendszere különösen érzékeny a környezet behatásaira.  Az online eszközök, telefonok, tabletek képernyője előtt töltött túl sok idő bizonyítottan káros következményekkel jár, főleg, ha az a gyerek legfogékonyabb életszakaszában válik általánossá.

Szakemberek egyáltalán nem ajánlják a 0-2 év közöttieknek, hogy bármiféle „kütyüt” a kezükbe vegyenek (kivétel lehet talán ebben a vírushelyzetben a videochat). A 3-5 év közöttieknél inkább időintervallumban kell gondolkodni (maximum napi 1 óra), de fontos a minőségi tartalom, illetve az is, hogy segítsük a gyerekeknek az ismeret feldolgozását. A táblagép és okostelefon használata csak iskolás kortól ajánlott.

A net alapvetően nem ellenség, de korlátozzuk a médiahasználatot életkornak megfelelően. Fontos továbbá, hogy hozzunk értelmes és reális szabályokat az elektronikus eszközök használatára vonatkozóan (pl. étkezéskor, lefekvés előtt nincs kütyüzés). Alakítsunk ki kütyümentes helyeket a lakásban. Ellenőrizzük a tartalmakat, melyeket gyermekünk néz. Ne használjuk csak a médiát a gyermek megnyugtatására és mindenek előtt, legyünk mi is jó modellek!

Süle Adél

pszichológus

kép: https://pixabay.com/hu/photos/mobil-telefon-sejt-sejt-telefon-1726138/