Jól focizik, miért kell mégis mozgásfejlesztés?

Nagycsoportos kisfiú anyukája vagyok. Gyermekem rendszeresen jár fociedzésre, nagyon ügyesen mozog a pályán, játszótéren, mégis azt a visszajelzést kaptam az óvodájától, hogy mozgásfejlesztésre kell járnia. Miért?

Válasz:

A rendszeres sportolás fontos egészségünk megőrzése, a betegségek megelőzése és az elhízás elkerülése érdekében. A fejlődésben lévő szervezet számára az izmok és a csontozat egészséges fejlődéséhez is elengedhetetlen. Ezért követendő példa, hogy gyermeke rendszeres edzéseken vesz részt.

De ma már tudjuk, hogy a mozgás ennél sokkal többet jelent. Egy nagyon összetett folyamat, amelynek részei szorosan egymásra épülnek. A gyógypedagógiában a mozgás több, mint fizikai tevékenység. Az idegrendszer fejlődésének, az értelmi fejlődésnek is az alapja egyben. A mozgás sokrétű és sokszínű mechanizmus, amely magába foglalja a nagymozgások, a rugalmasság, az egyensúly, a finommotorika (írás, beszédszervek, a szemmozgást vezérlő rendszerek) működését.

Az Ön gyermekének ajánlott mozgásfejlesztés valószínűleg ilyen jellegű.

Az óvodai tevékenységek közben előkerülő nehézségek orvoslásának gyakori eszköze valamilyen mozgásfejlesztő foglalkozás beiktatása. A probléma természetének megfelelően többféle terápiás lehetőség közül választhatnak.  Ezek egy része komplex idegrendszert fejlesztő terápia, mely során egy mozgásfejlesztési gyakorlatsorral hatunk az idegrendszerben működő funkciókra. Szakszolgálatunkban igénybe vehető mozgásterápiák során (TSMT, Alapozó fejlesztés, Kulcsár-féle mozgásterápia), az alapként szolgáló mozgásos tevékenységeket kiegészítjük fejlesztőpedagógiai módszerekkel, s ezekkel tesszük teljessé a folyamatot. Ilyen például az idői, téri tájékozódás, a figyelem, emlékezet, grafomotorika, hallás- és beszédészlelés fejlesztése. Megtanulják a gyerekek, hogy hogyan tudják saját izmaikat optimálisan mozgósítani, figyelmüket egy adott dologra összpontosítani, vagy éppen a sok inger közül kiválasztani csak azokat, amelyekre szükségük van a feladatmegoldáshoz.

Ha az Ön gyermekének az előbb felsorolt területek valamelyikén elmaradása van, akkor valószívűleg ezért javasoltak mozgásfejlesztést az óvodában.

Szalainé Pongrácz Andrea

nyelv-, beszéd- és mozgásfejlesztő pedagógus

kép: https://pixabay.com/hu/photos/gyermek-futball-j%C3%A1t%C3%A9k-kick-613199/