Járni tanulunk

Miért ne vezetgessem az önállóan még járni nem tudó gyerekemet? Hallottam, hogy a szakemberek ezt nem szeretik, de a gyerekem kéri és örül, ha vezetgetem. Akkor ez miért jelent problémát?

Krisztina

Kedves Krisztina!

A gyerek idegrendszere, ha érett egy mozgásra, akkor azt a mozgást önállóan és helyesen fogja megvalósítani. Ha vezetgetve van, akkor a súlypontja nem a megfelelő helyzetben van és az ízületekre, csontokra olyan terhelés nehezedik, ami deformitásokhoz vezet (ilyen a X láb, karika/ O láb). A vezetgetés megakadályozza, hogy a karok szabadon mozoghassanak, ami abnormális tartást eredményez.

Ha járás közben vezetgetjük a gyermekünket, eséskor nem tudja kezeit letenni, hogy saját magát megvédje az ütéstől, nem alakul ki az esési reflex, ezért a későbbiekben eséskor nem támaszt le két kezével, és folyamatosan megüti magát, a fejét, ami kudarc élményt jelent és ez által az önálló járás elsajátítását is késleltetjük.

A gyermek a tapasztalat szerzéssel tanul és fejlődik. A vezetgetéssel egy helytelen mozgásforma rögzül és egy rossz mozgásformát nehezebb kijavítani, mint egy helyes mozgásformát megtanulni, rögzíteni, alkalmazni és elsajátítani, tárolni. A helytelen mozgásforma nem ad sikerélményt és a későbbiekben csak hátrányt jelent a gyermek mindennapjaiban. Egy helytelen mozgásforma a későbbiekben az egész életére kihat, ami csak később mutatja majd jeleit.

A megfelelő ütemben történő, nem siettetett  mozgásfejlődésnek a szabadon mozgás az alapja. A szabad mozgás által kinyílik a világ a gyermek számára, egyre több inger éri és az ingerek a fejlődést segítik.

Szabo-Toth Emese Ana

gyógytornász

kép: https://pixabay.com/hu/photos/baba-fi%C3%BA-portr%C3%A9-boldog-gyermek-390555/