Bébikomp

Bébikompot kaptunk ajándékba, a férjem akarja, hogy használjuk, de sok rossz véleményt hallottam. Mivel tudnám meggyőzni a férjemet is, hogy a komp használata káros a gyermekünk számára? Már, ha valóban annyira rossz?

A bébikomp használata, megrövidíti a kúszás, mászás idejét, vagy rosszabb esetben ki is maradnak ezek a mozgásformák. Szükségtelen statikai túlterhelést okoz a gerincoszlopnak, az ízületeknek és deformitáshoz vezethet. Nem tud megfelelően fejlődni az egyensúlyközpont és más észlelés és érzékelésért felelős központok. Nem fejlődik megfelelően az izomzat és a csontozat.

A kúszás erősíti a mély hátizmokat, felkészíti a gerincet és az izomzatot a mászásra és az ülésre. Ha az izomzat nem erősödik meg kellő képpen akkor az ülő helyzet és álló helyzet túlterheli a csontozatot és deformitásokat okoz (gerincferdülést), mert az izom, ha gyenge nem tudja megtartani a gerincet. Ha kialakul egy deformitás, azt követi egy másik deformitás és a csontozat és izomzat statikája felborul, ami további gondokat okoz a későbbiekben. A helytelen terhelés izomtónus problémát okoz és ez hosszútávon az ízületek rendellenes kopását idézik elő, persze ez majd csak később okoz látványos problémát.

Bébikomp rendszeres használata során sérül a testtudat, a szem-kéz-láb koordináció nem alakul ki, nem fejlődik a térben való tájékozódás és a mélység érzet nem alakul ki.

Összefoglalva az eddigieket azt tanácsolom, hogy a bébikompot ne használják. Haszna nincs, viszont sokat árthat.

Nem utolsó sorban balesetveszélyes is, mert egy szintkülönbségnél a gyermek felborulhat, és nagyobb sérülést okoz, mintha egy gyermek álló helyzetben esne el. Az esési reflex nem alakul ki, nem tudja a gyermek a kezeit letenni, hogy megóvja magát ez ütéstől, sőt még jobban megüti magát a kompban.

Szabo-Toth Emese Ana

gyógytornász

kép: https://pixabay.com/hu/photos/baba-j%C3%A1t%C3%A9k-j%C3%A1t%C3%A9kok-b%C3%A9bi-j%C3%A1t%C3%A9kok-921293/