Alapozó Terápia

10 éves a gyermekem. Ajánlott-e neki még az Alapozó Terápia, és ha igen, akkor mennyi idő után várható eredmény?

Válasz:

Az Alapozó Terápia 5 és 16 éves kor között hatásos.

Az ember élete során mozgását tekintve is különböző fejlődési szinteken megy keresztül. Ezeknek a szinteknek megvan az optimális ideje, amikor a legfogékonyabbak, a legfejlődőképesebbek vagyunk.  Ha ez a haladás problémamentes, akkor normál fejlődésről beszélhetünk. Megesik, hogy egyes fejlődési szakaszok késnek vagy éppen kimaradnak a sorból. Ezt hívjuk eltérő fejlődésnek, amelyet még egy darabig képesek vagyunk korrigálni. Ha nem történik meg időben egy fejlődési szakasz lezárása, a további fejlődés lelassul vagy bizonytalanná válik. De ez nem azt jelenti, hogy később ne tudnánk valamilyen szinten pótolni ezeket a lemaradásokat. Sőt! Az éretlenségeket a megfelelő életkorban (minél korábban) igen hatásosan lehet korrigálni. Az Alapozó Terápia az egyik legjobb módszer erre. Szakszolgálatunkban jelen pillanatban az Alapozó fejlesztést tudnak igénybe venni.

Mozgásanyagának segítségével képesek vagyunk a tanulók iskolai teljesítőképességét, rendszerező képességét javítani. Rendszeres gyakorlás, megfelelő ismétlésszám betartásával automatizmusokat hozunk létre, amelyekkel pótoljuk az alapokban keletkezett hiányosságokat.

Azt viszont be kell látni, hogy ha az optimális időszakot már elhagytuk, az érési folyamatokhoz több időre, több gyakorlásra és tudatosabb hozzáállásra lesz szükség. Nagyon fontos a család támogató magatartása, az iskola elfogadó viszonyulása, mert valódi eredményt csak a gyermek- szülő- pedagógus hármas egységével érhetünk el.

Kiknek javasolt a fejlesztés, a terápia?

  • akiknél a nagymozgások és finommozgások ügyetlensége figyelhető meg
  • akiknek kialakulatlan a kézdominanciájuk
  • akik anyanyelvi területen elmaradást mutatnak
  • akik tanulási, magatartás beli nehézséggel/zavarral küzdenek

A hatékony, eredményes fejlesztés/ terápia feltétele, a heti minimum 2x45perc (terápia esetén 2-3x2óra), másfél-két éven keresztül. Ezt az időszakot ki kell egészíteni a szinten tartassál, ami időközönkéni ismétléseket jelent az előírt mozgássorokból. Talán hosszú időnek tűnik ez, de ahhoz, hogy az érési folyamat megtörténjen, érési idő is kell, és minél idősebb valaki, annál több időre van szüksége. Vannak már tapasztalatok arra, hogy felnőtteknél is hatásosak a gyakorlatok, ezért jó szívvel ajánlom a szülőknek is az otthoni gyakorlásba való bekapcsolódást. Ugyan a gyerekek otthoni gyakorlása nem kötelező, eleget mozognak a fejlesztőjük, terapeutájuk foglalkozásain, de a tapasztalat azt mutatja, hogy szívesen mutatják meg otthon, mit is tanultak. És mi lenne nagyobb motiváló erő annál, ha apa és anya is vele együtt csinálja.

Szalainé Pongrácz Andrea

nyelv-, beszéd- és mozgásfejlesztő pedagógus

kép: https://pixabay.com/hu/photos/gyerekek-torna-sport-t%C3%A1nc-kik%C3%A9pz%C3%A9s-2581002/